Provozní řád MS U Obůrky, z.s. 1. část


Provozní řád Mysliveckého spolku U Obůrky, z.s.


Provozní řád je vedle stanov základním dokumentem Mysliveckého spolku U Obůrky, z.s. (dále jen MS). Zakotvuje všechny základní údaje, pravidla a postupy, jimiž se MS řídí při své činnosti. Tento řád přehledně shrnuje, konkretizuje a detailněji rozvádí pravidla a zásady zakotvené ve stanovách MS. Provozní řád je platný pouze po schválení nadpoloviční většinou členské základny. Úpravy provozního řádu doplňujícími nebo pozměňujícími ustanoveními jsou možné pouze při souhlasu nadpoloviční většiny členské základny, navrhovat tyto změny a doplňky může kterýkoliv řádný člen MS. Hrubé porušení ustanovení tohoto provozního řádu je považováno za neplnění povinností člena Mysliveckého spolku U Obůrky, z.s. a může vést až k vyloučení člena z MS.
Článek I.
Členství ve spolku
1.
2. Každý žadatel o členství ve spolku je povinen podat písemnou žádost. O přijetí za čekatele rozhoduje ČS. Podmínkou pro přijetí čekatele za člena MS je úspěšné absolvování dvouleté zkušební lhůty. Tato lhůta může být rozhodnutím ČS na návrh kteréhokoliv člena zkrácena, ne však na méně než 1 rok. Pokud v průběhu zkušební lhůty dojde k hrubému porušení mysliveckých zásad, pravidel mysliveckého soužití apod., může být zkušební lhůta z rozhodnutí výboru MS pozastavena. Konečné rozhodnutí přísluší členské schůzi MS, která rozhoduje v přítomnosti 2/3 členů nadpoloviční většinou volbou tajnou.
3. O předčasném ukončení zkušební lhůty bude čekatel vyrozuměn písemně do 30 dnů od rozhodnutí členské schůze MS o ukončení zkušební lhůty bez možnosti odvolání.
4. Členem spolku se stává uchazeč po schválení členskou schůzí. Tímto okamžikem končí rovněž zkušební lhůta.
5. Nový člen složí do 30 dnů po přijetí členskou schůzí za řádného člena MS do pokladny nebo na účet MS jednorázový členský podíl (dále jen ČP). V opačném případě členství nevzniká.
6. ČP ve výši 3000,- Kč je určen na úhradu a zálohování aktivit MS v poměrné výši k členské základně.
7. Při ukončení členství v MS na vlastní žádost člena a vyrovnání jeho závazků ke sdružení je členovi zbývající část ČP vrácena do 30 dnů po schválení členskou schůzí, nejpozději však do 3 měsíců od na základě písemného oznámení o ukončení členství předsedovi nebo jednateli MS po provedení účetní uzávěrky hospodaření MS za daný rok.
8. ČP člena vyloučeného z MS je nevratný a propadá ve prospěch MS.
9. Čekatel má práva a povinnosti člena MS s výjimkou hlasování na členských schůzích.
10.Čekatel nemá právo na majetkový podíl z vyrovnání v případě zrušení MS rozhodnutím ČS MS.
11.Členové MS a čekatelé jsou povinni nejpozději do 1.dubna každého roku uhradit ve prospěch MS členský příspěvek ve výši 500 Kč.
12.Na základě písemné žádosti může spolek rozhodnutím ČS přijmout na praxi adepty o získání loveckého lístku. Přijetí za adepta není příslibem přijetí za čekatele. Každému adeptu je ustaven člen-garant, který bude na jeho činnost dozírat a zodpovídá spolku za řádnou náplň činnosti adepta odpovídající všem oblastem současné myslivosti u nás. Adept je povinen řídit se zásadami zakotvenými ve stanovách a tomto provozním řádu v odpovídajícím rozsahu. O své činnosti si vede záznam. Při porušování těchto zásad nebo na základě nemysliveckého chování či vystupování může být činnost adepta ve spolku rozhodnutím ČS ukončena. Po úspěšném složení zkoušek ke získání loveckého lístku adept může požádat o přijetí za čekatele.
Článek II.
Myslivost

1. Prvořadým úkolem v oblasti péči o zvěř je zabezpečení dostatku krmiva pro zimní přikrmování a vytváření optimálních podmínek pro udržení a zlepšení kvality chovu lovné zvěře včetně tlumení škodné za přísného dodržování platných legislativních norem, mysliveckých tradic a zvyklostí.
2. Myslivecký hospodář přidělí každému členovi i čekateli MS myslivecká zařízení (zásypy, krmelce) pro zimní přikrmování zvěře. O toto zařízení se člen MS stará, zodpovídá za jeho stav a funkčnost po celý rok a v době nouze zde zvěř přikrmuje. Na přikrmování zvěře a péči o myslivecká zařízení dozírá myslivecký hospodář a myslivecká stráž. V případě zjištění opakovaného porušení tohoto ustanovení předá myslivecký hospodář a myslivecká stráž případ k řešení Revizní komisi, která případ posoudí a svoje stanovisko s návrhem opatření předloží nejpozději do 1 měsíce ČS.
3. Provádění údržbových prací, které člen není schopen zvládnout sám, domluví s jinými členy případně jejich provedení projedná s mysliveckým hospodářem.
4. Krmelce pro spárkatou a zaječí zvěř budou založeny krmivem k 30. 9. daného roku, bažantí zásypy budou v provozu od 30. 8. daného roku. Kontrola krmných zařízení a kontrole jejich doplnění krmivy a krmnými doplňky bude prováděna podle potřeby, nejméně však jednou za 14 dnů mysliveckým hospodářem.
5. Jadrná krmiva a krmné doplňky jsou zajišťována z prostředků MS, objemná a doplňková krmiva členové zajišťují z vlastních zdrojů.
6. U krmelců je nezbytné provozovat slanisko pro zvěř.
7. Do 30.4. každého roku je každý člen a čekatel povinen provést řádnou asanaci krmných zařízení. Kontrolu provede MH a MS.
8. Náklady na vybudování a údržbu mysliveckých zařízení v honitbě a lovecké chaty v Podolí jdou k tíži MS. Povinností každého člena i čekatele je účastnit se dle svých možností organizované brigádnické činnosti a aktivně přispívat rozvoji myslivosti prováděním individuálních brigád.
9. Myslivecká krmná zařízení a napajedla musí být udržována v takovém stavu, aby byla plně funkční a před veřejností reprezentovala správně pováděnou péči o zvěř. Zařízení, která nejsou používána nebo zařízení zchátralá či jinak nevyhovující je třeba neprodleně odstranit. Stejný přístup musí být uplatňován i na ostatní myslivecká zařízení (kazatelny, posedy, plaviště apod.) Myslivecký hospodář určí členy, kteří bez zbytečného odkladu nevyhovující zařízení odstraní.
10.Osobou odpovědnou za výstavbu a údržbu mysliveckých zařízení, likvidaci nevhodných či neopravitelných zařízení jakož i odpovídající péči o zvěř je myslivecký hospodář. Všichni členové jsou povinni se na této činnosti v co nejvyšší možné míře podílet a plně respektovat jeho pokyny. Myslivecký hospodář v této souvislosti vydává doporučení, v případě potřeby vyhlašuje prostřednictvím výboru k těmto účelům společné brigády či podobné akce v rámci MS.
11.Při zřizování a údržbě mysliveckých zařízení jakož i při výkonu práva myslivosti obecně jsou členové i čekatelé na členství MS povinni dbát ochrany přírody a krajiny, zájmů zvěře a MS. Při své činnosti jsou dále povinni respektovat vlastnická práva vlastníků pozemků a zájmy nájemců půdy. Jakékoliv zásahy poškozující přírodu a krajinu jsou nepřípustné.
12.Každý člen MS i čekatel je povinen ročně odpracovat při budování a údržbě mysliveckých zařízení, políček pro zvěř, výsadbě remízků a stromořadí a úklidu či úpravách lovecké chaty a při zajišťování krmiv případně dalších činnostech dle rozhodnutí ČS minimálně 35 plnohodnotných brigádnických hodin. Za brigádnické hodiny se v tomto smyslu nepovažuje čas věnovaný zakládání krmiv do krmných zařízení ani doba věnovaná péči o bažanty ve voliérovém chovu.Úlevy ze zdravotních důvodů schvaluje na základě žádosti (oznámení) člena ČS. Počet odpracovaných hodin při jednotlivých brigádách si každý člen eviduje a soupis se stručným popisem náplně vykonané předá do konce roku jednateli MS. Uzávěrka odpracovaných hodin jednotlivých členů bude provedena výborem MS vždy k 31.12. a zveřejněna bude na následující ČS. Nejpozději do 1. měsíce od schválení výkazu brigád ČS jsou členové povinni za každou neodpracovanou hodinu do limitu 35 hodin ročně uhradit do pokladny MS částku 50 Kč. Je věcí cti každého člena, aby vykazované brigádnické hodiny obsahem i úrovní práce odpovídaly běžnému standardu.
13.Při pochůzkách honitbou MS věnuje každý člen pozornost stavu zvěře a mysliveckých zařízení, významné poznatky předá neprodleně mysliveckém hospodáři. Pokud je odstranění zjištěných nedostatků v jeho silách, učiní tak co nejdříve sám.
14.Individuální lov je vykonáván na základě držení platné povolenky k lovu, kterou členům a čekatelům vydává myslivecký hospodář. Povolenka může být vydána pouze členům, kteří plní své členské povinnosti a závazky vůči MS. Má-li některý člen výhrady vůči vydání povolenek, může uplatnit stížnost u předsedy výboru MS nebo přímo u členské schůze. Výbor je povinen do 30 dnů rozhodnout a stěžovatele informovat. Na kolektivní lov zajišťuje hromadnou povolenku MH. Účastníci lovu kachen na tahu musí být držiteli individuální povolenky k lovu.
15.Lovečtí hosté jsou povinni seznámit se s tímto provozním řádem a plně respektovat příkazy mysliveckého hospodáře nebo vedoucího lovu.
16.O odejmutí povolenky před vypršením její platnosti rozhoduje nadpoloviční většinou členská schůze na návrh kteréhokoliv řádného člena MS.
17.Plán odlovu drobné zvěře, počet honů, preliminář, lokality lovu navrhuje myslivecký hospodář a schvaluje členská schůze před předložením ke schválení držuteli honitby a orgánu státní správy.
18.Každý člen i čekatel MS je povinen tlumit škodnou zvěř. Znaky ulovené zvěře předloží bez zbytečného odkladu mysliveckému hospodáři, který vede evidenci a předkládá ČS přehled lovu škodné. Člen, který nesplnil limit odstřelu škodné ve výši alespoň 10 bodů (ekvivalent 500 Kč) dle následujícího ohodnocení uhradí do pokladny bodový rozdíl na vyzvání FH bez průtahů do pokladny MS. Odstřel lišky, psíka mývalovitého, mývala severního i norka amerického je pro tyto účely hodnocen 10 body, kuny a nutrie 3 body, straky, vrány, kormorána a volavky 2 body (1 bod = 50 Kč). V případě, že člen uloví škodnou zvěř v hodnotě více než 10 bodů, náleží mu za každý bod nad limit 50 Kč. Mysliveckému hospodáři a myslivecké stráži za každou ulovenou toulavou kočku nebo psa náleží odměna 50 Kč za kus. Úlevy ze závažných důvodů schvaluje na základě žádosti (oznámení) člena ČS. Členové starší 70 let jsou povinnosti tlumit škodnou zvěř zproštěni.
19.Členové jsou povinni dodržet a splnit přidělený odstřel spárkaté zvěře dle věkové třídy a místa odstřelu dle nařízení mysliveckého hospodáře.
20.Za nesplněný přidělený odstřel srnčí zvěře je člen povinen uhradit MS za každý neulovený kus částku 250 Kč. Za ulovení každého kusu spárkaté zvěře náleží lovci zástřelné 200 Kč.
21.Pokud člen ze závažných důvodů nebude moci odstřel splnit, požádá MH před vydáním povolenky k lovu o patřičnou úpravu. Pokud takové závažné důvody znemožňující provedení lovu nastanou po vydání povolenky, v odůvodněných případech se změna provede na základě rozhodnutí ČS později.
22.Trofeje z ulovené zvěře nebo nalezené uhynulé zvěře náleží lovci. Trofeje zvěře spárkaté je lovec povinen řádně upravené včas předložit ke každoroční přehlídce trofejí, předtím však na na výroční schůzi MS.
23.Na základě schválení ČS může MS poskytnout na základě řádné smlouvy za úplatu jednorázový odstřel spárkaté zvěře zájemcům mimo MS za cenu obvyklou, výše úhrady podléhá schválení mysliveckým hospodářem. Za výběr a odlov odpovídá lovecký doprovod, který podá zprávu o výsledku lovu na nejbližší ČS včetně vyplněného bodovacího lístku. Bodování provede lovecký doprovod spolu s dalším členem MS.
24. Za výkon úspěšného loveckého doprovodu náleží odměna 500,- Kč vyplacená z prostředků MS.
25.Každý člen má právo požádat o odkoupení zvěřiny za ceny obvyklé na doporučení mysliveckého hospodáře a po schválení výborem. Členové ve věku 60 let a každých dalších pět let mají nárok na odběr 1 kusu srnčí zvěře zdarma.
26. Lovci při individuálním ulovení černé zvěře do hmotnosti 30 kg (vyvržený kus s hlavou a běhy) náleží celý kus, zástřelné se v tomto případě nevyplácí. Lovci, který ulovil černou zvěř s vyšší hmotností náleží zástřelné ve výši 10 % z výkupní ceny vyplacené z prostředků MS. V případě získání odměn či prémií za odlov černé zvěře z prostředků mimo MS, náleží tato odměna lovci.
27.Černá zvěř ulovená na společných lovech náleží s výjimkou loveckého práva a trofeje MS, je-li získána odměna či prémie za odlov černé zvěře z prostředků mimo MS, náleží tato odměna MS není-li stanoveno jinak.
28.Černá zvěř ulovená do odchytového zařízení spolku je majetkem spolku. Lovci, který se o odchytové zařízení náležitě stará a lov a zpracování úlovku provedl náleží odlovné ve výši 25 % z výkupní ceny vyplacené z prostředků MS. V případě získání odměn či prémií za odlov černé zvěře z prostředků mimo MS náleží tomuto lovci 50% odměny není-li stanoveno jinak. Zájemce o tento způsob lovu pověřuje jeho prováděním ČS.
29.Zvěřinu, která nenáleží lovci či nebyla prodána může MS rozdělit členům podle jejich aktivity. O rozdělení vede MH záznam, který předkládá členské schůzi.
30.10 % z výkupní ceny jako zástřelné obdrží lovec při ulovení jelení a dančí zvěře.
31.Lovec je povinen zvěřinu řádně ošetřit, neprodleně informovat mysliveckého hospodáře a zvěř včetně hlavy mu předložit k posouzení a zvážení. Se zvěří bude dále naloženo podle rozhodnutí MH.
32.MH eviduje přínos jednotlivých členů pro MS (brigády, podíl na odlovu apod.) a podle tohoto přínosu rozhoduje o přidělení zvěřiny jednotlivým členům.
33.Zvěř ulovená na společné akci náleží s výjimkou trofeje a loveckého práva MS.
34. Každou střelenou kulovou ránu v honitbě je nutno v co nejkratší době hlásit mysliveckému hospodáři.
35. Ke zlepšení úrovně zvěře a zvýšení jejího stavu MS dle uvážení ČS bude realizovat nákup a polodivoký odchov kachny a bažanta. MS rozepíše pro tyto účely rozpis služeb péče o tuto zvěř během odchovu.
36.Při organizování naháněk na černou zvěř případně jiných hromadných akcích jsou účastníci povinni označit sebe v průběhu leče reflexními vestami nebo reflexními pásky na klobouk. Rovněž lovečtí psi musí být opatřeni reflexním obojkem nebo vestou.
37. V den konání akcí významných pro MS (podle plánu práce a oznámení akcí) a 3 dny předem jsou zakázány individuální lovy, pochůzky a obeznávání zvěře. Výjimku může povolit pouze myslivecký hospodář.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak se vzorky na trichinelózu

Co víme/nevíme o úlomcích?